YÜKSEK SADAKAT
Yüksek Sadakat, 1997 yılında İstanbul’da temelleri atılan bir gruptur. Bas gitarist Kutlu Özmakinacı tarafından atılan temeller 2004 yılına etki etmiş ve grup kurulmuştur. Türk Rock grubu olarak şarkılarını seslendiren Yüksek Sadakati kurulduğu günden beri birçok üye değiştirmiştir.
Yüksek Sadakat Kuruluşu
Kutlu Özmakinacı, sanata olan tutkusunu her zaman yansıtmıştır. 1986 yılında bu tutkusunu sürdürmek için önüne bir fırsat çıkmıştır. O dönemde ayrılık sürecinde olan Aqua grubunun üyeleri ile tanışmıştır. 1988’de müzik kariyerini 1991 yılında Aqua üyeleri ile tekrar başlatmıştır. Söz yazımı beste konusunda yeteneğini bu grupta kazanan Özmakinacı, sanatçı kimliğini oturtmuş ve başarılı bir müzisyen haline gelmiştir.
1995 yılına kadar kendini geliştirmeyi başaran Kutlu Özmakinacı, yeni grup arayışına girmiştir. Aqua grubundan ayrıldıktan sonra 2 yıl boyunca yeni grup içerisine dâhil olamamıştır. 1997 yılında Filinta isimli bir grup kurmuştur. Bu grup Yüksek Sadakat’in ilk hali gibi de görülmektedir. Geriye dönük bakıldığında Filinta grubunun şarkılarına ulaşmak mümkün değildir. Bu dönemde üretilen şarkıların Yüksek Sadakat çatısı altında yayınlanacağı, diğerlerinin de grup değerlerinin altında olması nedeniyle yayınlanamayacağı açıklanmıştır.
Filinta döneminde grup sık sık üye değiştirmiştir. Vokalde Kerem Arsal, bas gitarda Öykü Gülata, bateride Deniz Alemdar, Alişan Topaloğlu, Bülent Akbay, elektrogitarda ise Kutlu Özmakinacı, Bülent Şenkul yer almıştır. Klavyede Uğur Onakut yer alarak çalışmalarını sürdürmüştür.
Yüksek Sadakat grubunda beste ve söz yazımını yapan Kutlu Özmakinacı, grup üyelerinin müzik kariyerleri dışında farklı mesleklere sahip olması nedeniyle düzenli kayıtlar alamamıştır. Bu nedenle 2000 yılında grup dağılmıştır.
Müzik kariyerine devam etmek isteyen Özmakinacı yeni bir grup kurma sürecine başlar. O dönemde Mutlu Çağlayan ile tanışır. Tekrar söz ve beste yazımına başlayarak, 2003 yılına kadar Mutlu Çağlayan’la başarılı bir süreç yürütmüştür. Bu sürede albüm hazırlıklarına giriş dönemi geldiğini düşünen grup, eski grup üyelerinden Uğur Onakut ve Deniz Alemdar ile iletişime geçmiştir. Tekrar birleşme sağlayan isimler, ikinci bir şok ile beklenmeyen bir sürecin içerisine girmiştir.
2003 yılında Mutlu Çağlayan, Rusya’ya taşınma kararı almış ve gruptan ayrılmıştır. Albüm hazırlığı sürecinde olan grup bu şokun üzerine yen bir çalışma süreci ilerletmiştir. Mutlu Çağlayan’ın yerini o dönem Bulutsuzluk Özlemi’nden ayrılmış olan Serkan Özen almıştır. Grup üyesi sıkıntısı çeken Özmakinacı bas gitardan elektrogitara geçiş yapmıştır.
Grup sürekli değişime uğramış ve yeni üyelerle tamamlanmıştır. Bir dönem vokalistliğini Deniz Özberk yapmıştır. 2004 yılında ekipte yalnızca vokalist eksikliği çeken Özmakinacı, grubuna Yüksek Sadakat ismini vermiştir.
2005 yılında Cemil Demirbakan gruba katılmış ve grup tamamlanmıştır.
Yüksek Sadakat Müzik Kariyeri
Cemil Demirbakan’ın katılımı ile Yüksek Sadakat kendini tamamlayarak, albüm hazırlıklarına başlamıştır. Albüm 2005 Ocak ayında raflarda yerini almıştır. Tüm şarkı sözleri Özmakinacı’ya aitken, düzenlemeler grup olarak yapılmıştır.
Albüm çekimi sonrasında en bilinecek şarkılarından birine klip çekimi yapmışlardır. “Belki Üstümüzden Bir Kuş Geçer” şarkısına yapılan klip ile daha büyük bir kitleye ulaşması sağlanmıştır. Radyolarda zirveye oynamıştır. İlerleyen zamanlarda “Kafile” parçasına klip çekmişlerdir. Şarkı ilk klip kadar dikkat çeker ve büyük bir beğeni kazanır.
Albümde; Cemil Demirbakan vokalde, Sefa Deniz Alemdar davulda, Uğur Onakut tuşlu çalgılarda, Serkan Özgen elektrogitarda, Kutlu Özmakinacı bas gitarda yer almıştır. O dönemde büyük bir başarı kazanmış olan grup ödüllerde de ön planda çıkmayı başarmıştır. O yıl içerisinde 33. Altın Kelebek Ödülleri, “En İyi Çıkış Yapan Grup” ödülünü Grup Seksendört ile birlikte almışlardır.
Albümleri ile büyük bir beğeni kazanan ve yeteneklerini gösterme fırsatı sunan Yüksek Sadakat, tekrar üye sıkıntına düşmüştür. Vokal konusunda büyük sorunlar yaşamış ve yine vokalin gruptan ayrılması ile süreçlerine ara vermişlerdir. Cemil Demirbakan ve baterist Deniz Alemdar gruptan ayrıldıktan sonra süreç kendileri için iyi gitmemiştir. Ancak köklü bir sanat geçmişine sahip olan Kenan Vural vokalist olarak gruba katılmıştır. Aynı dönemde baterist boşluğu da Alpay Salt ile doldurulmuştur.
Kenan Vural, geçmiş dönemlerinde MFÖ, Mustafa Sandal, Alpay gibi sanatçılara katkı sunmuş özel bir sanatçı olarak bilinmektedir. Alpay Salt ise aynı köklü geçmişe sahip olmakla birlikte Whisky, Alpay, Cem Köksal, Erkin Koray, Joe Lynn Turner gibi isimlerle çalışmıştır.
2008 yılında Katil ve Maktul isimli albümü yayınlamışlardır. Tarzlarından vazgeçmeden aşk üzerinde şarkılar yazmış ve hayranları ile buluşturmuşladır. Yeni üyeleri ile birlikte daha fazla dikkat çekmiş, başarılarını tekrar hız kesmeden göstermişlerdir. Yüksek Sadakat grubu bu parçalarla birlikte yakaladığı ivmeyi bozmadan yeni şarkılarla sürdürmeye devam etmiştir.
İlerleyen dönemlerde Renk Körü albümü ile grup yeni bir tarza geçiş yapmıştır. İşlediği temalar ve sesleri ile daha farklı bir pozisyona ulaşmışlardır. Bu dönemde grup aynı kalarak yeniliğe gitmemiştir. Ancak 2013 tarihine geldiklerinde 5 yıllık sorunsuz süreç bitmiştir. Vokal Kenan Bural ve baterist gruptan ayrılmıştır. O dönemde gruba Deniz Alemdar baterist olarak, Selçuk Sami Cingi’de vokal olarak katılmıştır
IV albümü grubun yeni üyeleri ile tamamlanmış ve Yüksek Sadakat başarısını tekrar göstermiştir. Grubun tarzındaki hüzün bir miktar değişime uğrasa da salt görüntüsünden ödün vermemiştir. Bu albümde yer alan Sonunda şarkısı TRT’nin bir dizisinde jenerik olarak kullanılmıştır.
Yüksek Sadakat sürekli ayrılıklarla uğraşmıştır. 2016 yılında yeniden vokallerini kaybetmişlerdir. Yerine tekrar Kenan Vural katılmıştır. 2020 yılına gelindiğinde pandemi nedeniyle grup yeni albüm çalışması yapamamıştır. Ancak albümlerine 2021 yılında tekrar başlamış ve yayınlamışlardır. Rengarenk albümünü Eylül 2021 yılında çıkarmışlardır.
Yüksek Sadakat konseri ile kendinize özel bir şarkı bulabilir ve önemli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Konser biletlerine ise buradan ulaşabilirsiniz.
Yüksek Sadakat Eurovision Dönemi
Tarih 2011 yılını gösterdiğinde Türkiye yeni bir grup ile Eurovision yarışmasına katılma kararı almıştır. 31 Aralık 2010’da, Yüksek Sadakat seçilerek, 2011 Eurovision Şarkı Yarışması kapsamında Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanmıştır. Yarışmaya “Live It Up” ile katılmıştır. 10 Mayıs 2011’de gerçekleşen yarışmanın 1. yarı finalinde elenmiş ve büyük finale çıkamamıştır.
Yüksek Sadakat süreç boyunca sürekli grup üyesi konusunda sorun yaşasa da başarısını her zaman kanıtlamıştır. Şarkılarını dillere dolamayı başarmış ve yetenekli kişiler ile çalışmıştır. Günümüzde hala konserlerine devam etmektedir.
Diskografi
2005 – Yüksek Sadakat
2008 – Katil & Maktûl
2011 – Renk Körü
2011 – Eurovision Yarışması: Live It Up
2014 – IV
2021 – Rengarenk