YENİ TÜRKÜ

Yeni Türkü, tarzları ile konuşulan önemli bir grup olmakla birlikte ezgileri ile de dikkat çeken bir müzik topluluğudur. Kuruluşunun ilk aşamasından itibaren günümüze ulaşan şarkıları ile büyüyen bir nesil ve haşla büyümekte olan bir nesil bulunmaktadır. Tarzları, sesleri ve şarkıları ile büyük bir kitleye ulaşan grup, sanat dünyasında ayrı bir konuma sahiptir. Şarkılarına günümüzde hala devam etmekte ve konumlarını korumayı başarmaktadır. 

Yeni Türkü Kuruluş 

Yeni Türkü
1977 yılında Ankara’da kurulmuştur. Derya Köroğlu, Selim Atakan ve Zerrin Yaşar öncülüğünde kurulan bu grup, dönemin türküleri ile ortaya çıkmıştır. Şarkı dünyasına yeni yaptıkları girişle birlikte özel bir yere yerleşmişlerdir. İlk çıktıkları süreçte isimlerini henüz duyurmaya başlayan grup, ilerleyen dönemlerde birçok kişi tarafından bilinir hale geleceklerinden habersiz sanatlarını icra etmiştir. 

Yeni Türkü kimdir
denildiğinde ilk akla gelen isim Derya Köroğlu olacaktır. Grubun görünen yüzü olması ve şarkılarda sesinin var olması nedeniyle ön planda yer almıştır.

Yeni Türkü İsminin Ortaya Çıkışı

Sanat dünyasına 1977 yılında Yeni Türkü isimli bir grubun giriş yapması ile birlikte birçok kişinin dikkatini çekmiştir. İsminin yansıttığı etkenler ve düşünce yapısı ile ön plana çıkan grup, isim fikrini şair ve yazar Yaşar Miraç’tan almıştır. Yeni Türkü, 1979 yılları arasında Yaşar Miraç tarafından çıkarılan bir edebiyat dergisi değil, Güney Amerika müzik akımı olarak belirtilmiştir. Bu akımın en büyük temsilcisi ise Şili’de oluşturulan Inti Illimani’dir. 

Yeni Türkü Kariyeri 

1977 yılında kurulan grup, ilk olarak çalışmalarına 1979 yılında başlamıştır. İlk albümleri olan Buğdayın Türküsü LP formatında çıkartılmıştır. İlk çıkışları ile büyük ses getiren grup, albümden hemen sonra yeni üyeleri de gruba dahil etmiştir. Murat Buket, Tuğrul Bayrak, Eftal Küçük ve Tuncer Tercan ile genişleyen grup, ilk konserini 1980 yılında Ankara’da vermiştir. Ancak dönemin yaşanan siyasi gelişmeleri nedeniyle Buğdayın Türküsü albümü yasaklanmıştır. 

Kariyer noktasında küçük sekteler yaşayan Yeni Türkü, Zerrin Atakan’ın İngiltere’ye taşınmasının ardından, gruptan zaman içerisinde ayrılmıştır. Eşi Selim Atakan’ın da aynı şekilde taşınması üzerine grup dağılma sürecine girmiştir. Bu süreçte kendilerine yeni bir dönem hazırlayan grup ise, bir süre vokalsiz devam ederek, dizi müzikleri yapmaya başlamıştır. Atıf Yılmaz tarafından yapılan Deli Kan isimli filmin müziklerini yapmış ve ödül kazanmışlardır. 

1983 yılında çıkarılan Akdeniz Akdeniz isimli ikinci albümleri ile asıl çıkış noktalarını yakalamışlardır. Albümde uzun sürecek bir Murathan Mungan-Yeni Türkü ortaklığı başlamıştır. Bu süreçte şarkıların büyük bir kısmına dahil olan sanatçı, grubun ilerlemesini sağlamıştır. 1984 yılında kendilerini göstermelerinin ardından Çekirdek Sanatevi’nde konser vermiştir. Bülent Ortaçgil ve Fikret Kızılok tarafından kurulan bu sahnede büyük bir çıkış yakalamışlardır. 

Zamanla kariyerlerine önemli bir yol vermeye çalışan grup, iyi bir çıkış yakalamasının ardından grup üyeleri konusunda da bazı sorunlar yaşamıştır. Gruptan ayrılan, katılan olduğu gibi bu süreçlerde başarılı bir şekilde ilerleme sağlamışlardır. Yeni Türkü konser çalışmalarına ara vermeden devam ederken, yaptıkları çalışmalarla birlikte Altın Kelebek Ödülü’nü kazandı. 1990 yılında Vira Vira albümü ile hem dönemini yakalamış hem de Rumelihisarı Konserleri’nin o dönemki açılışını yapmıştır.

Yeni Türkü konser
lerine devam ederken, kurucularından olan Selim Atakan resmi olarak gruptan ayrılacağını duyurmuştur. Bu süreçte birçok farklı kişinin katılımı ile değişen bir grup yapısı ve yetenekleri ile sanatlarını asla bırakmamışlardır. Dizi müzikleri yapma8ya devam eden grup, 1993 yılında Süper Baba isimli, döneminin en iyi dizisinde eserlerini sunmaya başlamıştır. Dizi jeneriğinde kullanılan Baba Bir Masal Anlat Baba grubun en sevilen şarkısı olmuştur. Ardından bu şarkıları bir albümde toplayarak satışa sunmuşlardır. 

Şarkılarını ön plana çıkarmayı başaran ve yeteneklerini sunan grup, her dönem ayrı bir çıkış yakalamıştır. 1996 yılında Her Dem Yeni isimli albümünü yayınlamıştır. Bu albüm içerisinde Yağmurun Elleri isimli şarkı büyük bir çıkış yakalamıştır. Bu kapsamda iyi bir dönem yakalayan grup, kendi tarzlarından vazgeçmeden çalışmalarına devam etmiştir. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Yeni Türkü, kendine yeni kişileri de dâhil etmiştir. 

Yeni Türkü konserleri
kapsamında önemli bir yere sahip olan Rumeli Konserleri ile hayranlarıyla buluşmaya devam etmiştir. Kendi yeteneklerini ve şarkılarını topladıkları Koleksiyon, Koleksiyon 2, Koleksiyon 3 isimli albümleri piyasaya sürmüştür. Bu süreçte kitleleri tarafından sevilen sanatçılar, yeni çalışmalar yapmaya devam etmiştir. 

Konser çalışmalarına devam eden grup, hayranlarıyla buluşmaya devam ediyor. Yeni Türkü biletlerini kaçırmak istememeniz halinde buradan takip edebilirsiniz. 
 
Diskografi

Stüdyo albümleri
Buğdayın Türküsü - 1979
Akdeniz Akdeniz - 1983
Günebakan - 1986
Dünyanın Kapıları - 1987
Yeşilmişik - 1988
Vira Vira - 1990
Aşk Yeniden - 1992
Külhani Şarkılar - 1994
Yeni - 1999
Şimdi ve Sonra - 2012
Film/Dizi müziği albümleri
Film Müzikleri - 1983
Süper Baba - Film Müzikleri - 1995
Konser albümleri
Çekirdek Sanat Evi Resitali - 1984
Rumeli Konseri - 1991
Toplama albümler
Günebakan / Dünyanın Kapıları - 1990
Her Dem Yeni - 1996
Koleksiyon - 2003 ("Günebakan", "Dünyanın Kapıları", "Vira Vira" ve "Her Dem Yeni" albümlerini içermektedir.)
Koleksiyon 2 - 2004 ("Yeşilmişik", "Akdeniz Akdeniz" ve "Aşk Yeniden" albümlerini içermektedir.)
Koleksiyon 3 - 2006 ("Rumeli Konseri", "Külhani Şarkılar" ve "Süper Baba" albümlerini içermektedir.)
Koleksiyon 4 - 2008 ("Aşk Yeniden", "Vira Vira", "Yeşilmişik", "Günebakan-Dünyanın Kapıları", "Külhani Şarkılar" ve "Akdeniz Akdeniz" albümlerini içermektedir.)

Single'lar
Telli Telli Remixes - 1996
Böyle Gitmez - 2012
Saygı albümleri
Yeni Türkü Zamansız - 2022

YENİ TÜRKÜ Etkinlikleri

YENİ TÜRKÜ
İstanbul

Mall of İstanbul MOİ Sahne

Tarih
15 May Perşembe
Saat
17:30
Scroll