HALUK LEVENT

Haluk Levent, 16 Kasım 1968 yılında Adana’da dünyaya gelmiştir. Müzik kariyerinde Haluk Levent olarak bilinse de asıl ismi Haluk Acil’dir. Yaşamı ve karakteri ile kendini göstermeyi başararak, insanların gözünde farklı bir yer kazanmıştır. Rock dünyasına bıraktığı ve herkesin dilinde olan şarkıları ile de unutulmayacaklar arasına girmeyi başarmıştır. 
 
Haluk Levent Hayatı 
Rock dünyasının farklı yüzü Haluk Levent, Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı olan Yamaçlı mahallesinde doğmuştur. Kalabalık bir ailede büyümüş, dokuz kardeşin sekizincisi olarak çocukluğunu geçirmiştir. İlkokul ve lise dönemlerini Adana’da geçiren Levent, üniversite için farklı bir şehir tercih ederek, hareketli bir üniversite hayatı geçirmiştir. Eğitim döneminde ilk olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği kazanmış ancak ilerletmemiştir. Ardından gelen Ankara Üniversitesi, ODTÜ gibi diğer üniversite eğitimlerinde de uzun dönemli öğrencilik yapmamıştır. Sınavda iyi bir oran yapsa dahi eğitim konusunda iyi bir istikrar sağlamayı başaramamıştır. 
 
Hayat yolculuğu birçok farklı zorluğu karşısına çıkarmıştır. Üniversite dönemlerinde sıkça okul değiştirmesi, o dönemlerde yaşadığı maddi sıkıntılar olarak bilinmektedir. Bu dönemde aynı zamanda ticarete atılan Haluk Levent, ticarette de başarılı olamayıp Adana’yı terk etmiştir. Kendini yollara veren Levent, ilk albümünü buradan yola çıkarak yapmıştır. “Yollarda” albümü, yaşadığı zorlukların şarkıya dönüşmesi ile ortaya çıkmıştır. Farklı şehirleri gezip şarkılar söylemiştir. İçindeki iyilik hiçbir zaman sönmeyen Levent, rock müziğini kimi zaman hasta bir kız çocuğu için para toplamak için sergilemiştir. 
 
Haluk Levent Müzik Kariyeri
Rock müzik konusunda tutkulu olan Haluk Levent, 1992 yılında İstanbul’a gelmiştir. Ortaköy’de çeşitli barlarda şarkılarını söylemiş ve bu süreçte Yıldıray Gürgen ile tanışmıştır. 1990 yıllarında başladığı albüm çalışmalarının üzerine giderek, üç yılın sonunda istediği düzeye gelmeyi başarmıştır. Anadolu rock müziğinin temsilcisi olarak 1993 yılında “Yollarda” albümünü çıkartmıştır. Aynı dönemde 20 yıl sonra albüm çıkaran Moğollar, Levent açısından kötü bir süreç gibi gözükse de, albüm beklenenin üzerinde bir başarı sergilemiştir. Döneminde iki yüz binlik satış rakamına ulaşarak, milyonları kendisine hayran bırakmıştır. 
 
İlk albümünün ardından 1995 senedinde aylar Ekim’i gösterdiğinde “Bir Gece Vakti” şarkısı ile bir milyona yaklaşan satış rakamları yakalamıştır. Anadolu rock artık bir tutku haline gelmiş ve başarılarını her alanda göstermeye devam etmiştir. Yakaladığı başarının ardından 1996 yılında “Arkadaş” albümünü piyasaya çıkarmıştır. Çıkardığı bu albüm ile “Bu albümle dünya standartlarını yakaladım” sözünü söylemiştir. 
 
Haluk Levent Cezaevi Dönemleri
 
Talihsiz yaşamı peşini bırakmayan Levent, on yıl öncesine ait bir olayın cezasını çekeceğinden habersiz bir şekilde müziğine devam etmiştir. Ağustos 1997 yılında verdiği 3 milyon liralık karşılıksız çek nedeniyle tutuklanmış ve cezaevine gönderilmiştir. Cezaevinde 9 ay 15 gün kalmıştır. Bu süreçte yardım elini hiçbir zaman bırakmamış ve cezaevinden Gülpınar’a ulaşan bir süreç oluşturmuştur. Cezaevinde ikonik uzun saçlarını keserek, Gülpınar’a yapılması gereken nükleer santral projesinin protesto gösterilerine yollamıştır. Cezaevine girmeden hazırladığı “Mektup” albümünü bu dönemde çıkartmış ve bu dönemde “Kedi Köprüsü” isimli kitabını yazmıştır. 
 
Haluk Levent Geri Dönüşü
 
Cezaevi günlerinin sona ermesinden sonra tekrar albüm çıkarmak için kısa bir döneme sahipti. Bu dönemi etkili bir şekilde kullanarak “Yine Ayrılık” albümünü çıkarmıştır. Albüm sonrasında 18 aylık askeri göreve gitmiştir. Askerde olduğu süreçlerde daha önce gitmediği şehirlerinde konserler vermiştir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da konserler vererek, ayak basmadık yer bırakmamıştı. 
 
Tarih 1999 yılını gösterdiğinde yaşanan büyük Gölcük depreminde kurulan çadırlarda bizzat çalışmıştır. Depremzedeler için özel konserler vermiş ve tüm askeri izin günlerini stüdyoda geçirmiştir. 2000 yıllarının başında www.leyla.com’u çıkartmıştır. Dijitalleşen dünyaya bu şarkı ile küçük bir serzenişte bulunmuştur. Ardından gelen “Kamyoncunun Türküsü” ile Susurluk’a gönderme yapmıştır. 
 
Kariyer dönemlerinde Serdar Öztop, Akın Eldes gibi müzisyenlerle çalışmıştır. Askerlik görevini tamamladıktan sonra müzik dünyasına hızlı bir dönüş yapmış, Şubat 2001’de “Kral Çıplak”, Ekim 2002’de “Bir Erkeğin Günlüğü”, Eylül 2004’te “Aç Pencereni”, Nisan 2005’te “Annemin Türküleri” isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Oldukça aktif bir dönem geçirirken, ikinci deneme kitabı olan Moritos’un Düşleri’ni yayınlamıştır. Sanat hayatını birçok konser ile süsleyen Haluk Levent, Anadolu Rock efsanesini yurt içi ve yurtdışı kapsamında birçok alanda duyurmuştur. O dönemlerde Türkiye’de en çok konser veren sanatçı olarak bilinse de, bu konserlerin çoğundan para almamıştır. Konser gelirlerini ihtiyacı olan kişilere dağıtmıştır. 
 
Sanat dünyasına “Yardımsever Rock’çı” tanımını getiren Haluk Levent, yaşanan tüm sorunlara karşı duyarlı davranmıştır. Her albümünde çevre bilinci ile ilgili aşılama yaptığı şarkılara yer vermiştir. Doğaya zarar verecek projelere karşı davalar açmış ya da açılan davalara müdahil olmuştur. Mersin Kazanlı’da Caretta Caretta kaplumbağalarının soyunun tükenmemesi için yapılan protestolara katılmıştır. 
 
Haluk Levent ve Elfida 
Haluk Levent denildiğinde ilk akla gelen şarkısı “Elfida” olarak bilinmektedir. Elfida bilinen hikâyesi ile oldukça duygulu ve anlamlı bir yapıya sahiptir. 4 yaşlarındaki Beyzanur ile amansız bir hastalık olarak bilinen bir hastalıkla mücadele ettiği bir süreç içerisinde tanışmışlardır. Levent, her zaman yanında olmak için sık sık Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne gitmiştir. Hastalığı günden güne ilerleyen Beyzanur’un doktoru Levent’e “bu kızı gözden çıkarın” demiştir. Bunun üzerinde müzisyen arkadaşı Osmanlıca’da gözden çıkarılan kadın anlamına gelen “Elfida” ismini söylemiştir. 
Tanıştığı ve çok sevdiği Beyzanur, ona Elfida şarkısını yazdırmıştı. Son dönemlerinde sürekli Beyzanur’a şarkılar söyleyen Haluk Levent, şarkının tüm sözlerini belirli bir anlama hitap etmesi üzerine yazmıştır. 
Haluk Levent Ahbap
Sanat hayatına birçok şarkı, albüm, kitap ve ödül sığdıran Haluk Levent yalnızca Anadolu Rock alanında değil, hayat alanında da başarılı olmuştur. 2017 yılında kurduğu Ahbap isimli platform adı altında bir yardım kuruluşu kurdu. Zamanla dernekleşen bu kuruluş, öğrencilere burs, medikal cihaz ve ilaç temini, yardım, etkinlik, kan ve kök hücre bağışı gibi birçok alanda faaliyet sürdürdü. Yaptığı tüm çalışmalardan herhangi bir amaç ya da maddiyat gütmeden ilerleyen Levent, her gittiği yerde ardında kocaman bir iyilik bıraktı.
 
2010 yılında hayat yine yüzüne gülmedi ve cezaevine girmiştir. 8 yıl sonra beraat etmiş ve şarkılarına kaldığı yerden devam etmiştir. 

Diskografi

Solo Albümler

1993 – Yollarda / Bu Ateş Sönmez
1995 –  Bir Gece Vakti   
1996 –  Arkadaş               
1997 –  Mektup 
1998 –  Yine Ayrılık          
2000 –  www.leyla.com 
2001 –  Kral Çıplak           
2002 –  Bir Erkeğin Günlüğü       
2003 –  Özel Canlı İstanbul Konseri          
2003 –  Türkiye Turnesi 2003      
2004 –  Aç Pencereni     
2005 –  Annemin Türküleri          
2006 –  Akşam Üstü        
2010 –  Karagöz ve Hacivat          
2010 –  Trilogy  
2014 –  Dostane               
2015 –  Best of Konserler             
2019 –  Tam Bana Göre 
2021 –  Vasiyet Pasaj 
Konuk Sanatçı Olarak Katıldığı Albümler

2005 – Esra Kahraman - Parantez - Nereye Saklarsın
2006 – Mehmet Tokat - İnadına Seveceğim - Tükendi Sevdam
2022 – Ceylan Ertem - Duyuyor Musun? - Odam Kireçtir Benim / Gönül Çalamazdan Aşkın Sazını / Başka Türlü Bir Şey
Kolektif Albümler

2006 – Yaz Şarkıları - Çemberimde Gül Oya
2006 – Pop 2006 - İzmir'in Kavakları
 
Övgü Albümleri

2000 – Bülent Ortaçgil - Şarkılar Bir Oyundur - İntegral
2002 – Ahmet Kaya - Dinle Sevgili Ülkem - İçimde Ölen Biri
2002 – Barış Manço - Yüreğimdeki Barış Şarkıları - Yine Yol Göründü Gurbete
2004 – Serhan Kelleözü - Aynı Mahallenin Çocukları - Sormalı, Akdeniz Akşamları
2006 – Cem Karaca - Mutlaka Yavrum - Namus Belası
2007 – Ezginin Günlüğü - Çeyrek - Sabah Türküsü
2013 – Onur Akın - Onurlu Yıllar 25. Yıl - 33 Kurşun
2015 – Musa Eroğlu - İle Bir Asır - Cuş Havası
2016 – Zülfü Livaneli - Livaneli 50. Yıl "Bir Kuşaktan Bir Kuşağa" - Kan Çiçekleri
2018 – Cem Karaca - Merhaba Gençler 2018 - Yorgunum Kaptan

HALUK LEVENT Etkinlikleri

HALUK LEVENT
İstanbul

Jolly Joker Atakent Tema

Tarih
17 Oca Cuma
Saat
18:00
HALUK LEVENT
Gaziantep

Jolly Joker Gaziantep

Tarih
01 Şub Cumartesi
Saat
18:00
HALUK LEVENT
Diyarbakır

Jolly Joker Diyarbakır

Tarih
01 Şub Cumartesi
Saat
18:00
HALUK LEVENT
Uşak

Jolly Joker Uşak

Tarih
07 Şub Cuma
Saat
18:00
HALUK LEVENT
İstanbul

Jolly Joker Kıyı İstanbul

Tarih
21 Şub Cuma
Saat
18:00
HALUK LEVENT
İstanbul

Jolly Joker Vadistanbul

Tarih
26 Şub Çarşamba
Saat
18:00
Scroll